Menurut
penerangan Encik Zaki bin Ayob, iaitu pengurus besar syarikat Ramlah Food
Enterprise. Beliau menjelaskan bahawa perusahaan dodol nya telah wujud sejak
moyangnya lagi, ketika itu dodo ini di hasilkan di Singapura, kemudian ia telah
dibawa oleh neneknya dan di warisi oleh ibunya iaitu Pn Ramlah dan pada ketika
itu juga Pn Ramlah telah sedaya upaya mengembangkan perniagaan dan berdaftar di
bawah suruhanjaya syarikat Malaysia dan membuat, menjual dan membekal dodol nya
itu di sekitar negeri Melaka, dan pada kita itu Encik Zaki yang berusia di
dalam lingkungan 19 tahun, turut sama membantu ibunya dalam mengurus perniagaan
dodol keluarganya itu.
Menurut Encik Zaki, dia seorang peniaga
yang hanya berkelulusan sijil pelajaran Malaysia iaitu SPM, selepas ia menghabiskan
zaman persekolahnya beliau telah
dipertanggungjawabkan oleh ibunya iaitu Puan Ramlah, bagi mengurus perniagaan keluarganya di mana ketika
itu beliau berumur seawal 20an, sepanjang penglibatan encik Zaki di dalam
perniagaan ini, beliau banyak mempelajari seluk belok perniagaan dodol melalui
ibunya Puan Ramlah, dan kemudian beliau juga beliau giat mengikuti
seminar-seminar usahawan dan khusus-khusus usahawan. Antara khusus-khusus yang
di ikuti oleh encik Zaki ialah khusus kebersihan industri, khusus akauntan,
MARDI, FAMA, PELADANG, MARA dan pelbagai agensi lagi mahupun kerajaan dan
swasta. Selain itu juga beliau giat dalam mempertingkatkan mutu qualiti
produknya, di mana beliau bekerjasama dengan pihak agensi keusahawanan kerajaan
selama 3 tahun menghasilkan produk dodol yang mempunyai jangka hayat yang
panjang berbanding produk dodol yang lain.
Selain itu, juga syarikat yang di
usahakan olehnya ini telah berjaya menarik hampir kebanyakan pemborong dalam
dan luar negara, mahupun di sekitar Semenanjung Malaysia dan Sabah Sarawak. Selain
itu, produk Ramlah juga berjaya menambat hati masyarakat dan peniaga luar
negara seperti negara Brunei, Singapura, Filipina, Taiwan, Korea dan China. sehingga kini, produk pembuatan dodol nya berkembang dengan baik.
Di samping itu, beliau banyak
menerima anugerah usahawan terbaik Melaka, sekitar tahun 2007 hingga ke hari
ini, selain itu Syarikat Ramlah Food Enterprise juga mendapat sambutan yang
terbaik di dalam senarai usahawan Malaysia iaitu MAHA. Kegigihan keluarga
beliau menghasilkan produk dodol kini mendapat sambutan yang hebat, mahupun
dalam dan luar negara.